Hotel La Domenii Crama Hermeziu Facebook Youtube

Vasile Lungu: „Un vin bun se obține cu struguri și oameni de calitate”

Dacă vara se hrănește cu soare intens, toamna se pune în mișcare cu vin îmbelșugat. Ca să ținem pasul cu vremurile tomnatice, ne-am decis să luăm în teascul gazetei noastre bobițele endemice de struguri moldavi, dulci și seducători. La vreo oră de mers cu mașina distanță de Iași, pe dealurile verzi din Bivolari, se aștern liniștite Domeniile Lungu încoronate de bijuteria sa, Crama Hermeziu. Cu rădăcini istorice adânc înfipte în moșia familiei Negruzzi, Hermeziu definește spiritul luptătorului eliberator de neam și pământuri în culori purpurii pline de vitalitate. Domeniile Lungu sunt o afacere prosperă de familie care a început de prin 2004 și unde diversitatea este la ea acasă: peste 130 de angajați mișunând pe mii de hectare cu cereale, o pensiune de 4 stele, diverse ferme cu animale și celebra Cramă Hermeziu. Am ținut morțiș să ne întâlnim cu pionul principal al acestor domenii, managerul Vasile Lungu, un fermier pe cât de gospodar și cu stare, pe atât de modest „după vorbă, după port.”

De ce e Crama Hermeziu specială?

Pentru ca ea să fie considerată așa trebuie să faci vinuri bune. Ca să faci vinuri bune trebuie să ai o plantație bine întreținută, să obții struguri de calitate superioară și aici e rolul inginerului viticultor care obține strugurii, îți trebuie un flux tehnologic modern care să îndeplinească toate cerințele în ceea ce privește tehnologia de fabricare a vinurilor. Fără specialiști în cramă nu poți dirija fermentația, maturarea și toate tratamentele care se fac și nu poți obține un vin bun. Deci cu toate aceste elemente, struguri de calitate, oameni de calitate în vie plus fluxul tehnologic și oameni de specialitate în cramă se poate obține un vin bun. Eu sunt mulțumit că în doar trei ani de când am ieșit pe piață, cel puțin în zona Moldovei, pe Valea Prahovei, la București și mai nou în Oltenia și în zona Constanței sau să spunem Dobrogea pentru a cuprinde toate județele, penetrăm piața și încercăm să preluăm din cota de piață pe care a avut-o altădată Buciumul, Podgoria Copou care nu mai există, Vinia, care era un producător la fel de important ca și Cotnarii, cu cantități, cu branduri, cu soiuri, păcat!

Citeste continuarea articolului pe: www.curierul-iasi.ro


Noutati