Hotel La Domenii Crama Hermeziu Facebook Youtube

Producere samanta

producere seminte

“Pentru un inginer agronom, a produce samanta este o incununare profesionala. Pentru ca aplici o tehnologie exacta. Pentru asta este nevoie de stiinta, de informatie, de tehnica.”

Vasile Lungu

Astra Trifesti este cel mai mare producator de seminte hibrid de porumb, avand procentul cel mai mare din totalul loturilor semincere a colaboratorului Monsanto la nivelul tarii.

Majoritatea hibrizilor sunt marca Monsanto si Pioneer, dar producem si si hibrizi romanesti: porumb Fundulea – 376, Olt; floarea-soarelui: Favorit, Performer.

Contractul cu Monsanto priveste intreg lantul de procesare a semintelor de porumb: replicare in camp, uscarea boabelor, sortarea lor, tratarea, dimensionarea si insacuirea acestora.

Totalul suprafetei cultivate pentru samanta este de 850 ha, din care:

  • Samanta hibrida de porumb pe o suprafata de 600 ha
  • Samanta hibrida de floarea soarelui pe o suprafata de 100 ha
  • Cartof consum si  cartof samanta pe o suprafata de 50 ha
  • Cereale de toamna pe o suprafata de 100 ha

Castratul se face mecanic in proportie de 85-90% cu masini de castrat din Franta si SUA, iar verificarea se face manual.

De la rasarire si pana la perioada de inflorire, se fac purificari biologice pentru ca in final verificarea puritatii genetice sa se faca in laboratoare specializate din Anglia, Austria sau Franta.Noutati